In het land van Memling en Magritte liggen de roots van Karl Meersman (Temse 1961). Elke week maakt hij twee merkwaardige tekeningen voor Trends Magazine en KnackFocus. De actualiteit is zijn onuitputtelijke inspiratiebron… zijn humor nooit ver weg van het surrealisme.

Karl Meersman volgde aan diverse kunstacademies de richtingen kunstgeschiedenis, portret en figuurtekenen, illustratie en prentkunst. Hij verwierf bekendheid als grafisch kunstenaar, maar voelde zich vooral aangetrokken tot ‘satire’ en de spotprenten van het Fin-de-Siècle. Félicien Rops, Toulouse Lautrec en Honoré Daumier inspireren hem tot vandaag.

In 1987 maakte Karl zijn eerste tekening voor het weekblad Trends. De redactie merkte hem op toen hij in steden en straten als sneltekenaar de passanten portretteerde. Nu, ruim 30 jaar later, is Karl nog altijd de huistekenaar van Trends, KnackFocus en Knack. Dit repetitief wekelijks ritme biedt hem de mogelijkheid aan een oeuvre te werken waarin hij als tekenaar voortdurend kan evolueren. Jaren geleden liet Karl de digitale weg links liggen en koos voor het ‘métier’ en de ‘pièce unique’. De originele tekening is voor hem essentieel. De techniek die hij hier hanteert zijn een een mix van potloden, aquarel en gouache op papier.

Naast deze tekeningen, geënt op de actualiteit,  legt Karl zich de laatste jaren meer en meer toe op vrij werk, tentoonstellingen en boeken waarbij hij duidelijk afwijkt van gekende paden.