Read The Rebel Magazine from the VUB Students

Door MARTHE SAELENS en MARIE VAN OOST

“Ik zal hiervoor verdere stappen ondernemen.”

Zo kregen twee van onze redacteurs te lezen nadat ze ongewenst interviews hadden afgenomen voor een stuk over sportende moslimvrouwen. Noem dat gerust een bedreiging. Niet alleen kwam die uitspraak behoorlijk uit de lucht gevallen, even deed ze ook onze strijdvaardigheid wankelen. Gelukkig maakte ze eens te meer onze journalistieke missie duidelijk: een stem geven aan hen die zich afzetten tegen de norm, om zo een vernieuwende en onafhankelijke kijk te geven op het relatieve concept ‘waarheid’. Dus neen, beste verontwaardigde briefschrijver, wij zullen stappen ondernemen en blijven ondernemen, om die journalistieke missie na te streven.

Rebel-journalisten staan voor journalistiek die zich niet zomaar neerlegt bij de conventie, die de ogen niet sluit.

Onze missie, voor journalistiek die confronteert en versteende principes aan de kaak stelt. Journalistiek die rebellie in beeld brengt, zoals de longread over de strijd tegen doping of het verhaal van de S.M.A.K.H.A.C.K.. Journalistiek die onthult en de schijnwerpers richt op wat anders verkommert in de schaduw van de gevestigde autoriteiten, zoals de reportage over de alternatieve voedselhandelaars. Journalistiek die analyse en duiding biedt. Journalistiek die feiten in de correcte context plaatst, zoals de interpretatie van de documentaire over mei ‘68. Journalistiek die durft en niet terugdeinst voor obstakels, net als het artikel met de voormalige journalisten van een Turkse krant. Journalistiek die zich niet zomaar neerlegt bij de conventie, die de ogen niet sluit.

Het is namelijk alleen op die manier dat de spelregels van journalistiek gevolgd kunnen worden: op een onafhankelijke, respectvolle en objectieve manier de waarheid nastreven en dat met een kritische blik. In tijden van fake newsclickbait en de oneindige strijd om de meeste likes is dat des te belangrijk. Daarom is het geruststellend, aanmoedigend zelfs, om te zien hoe sommige burgers even strijdvaardig blijven als wij en hun stem in crescendo verheffen met het oog op rechtvaardigheid. Zoals in Evergem, Oost-Vlaanderen, waar de natuurorganisatie Bos+ drie grote billboards neerplantte, naar analogie met de Oscar-winnende film Three Billboards Outside Ebbing, Missouri. Lees ook onze Rebel-artikels stuk voor stuk op die manier: als affiches die de strijd aanbinden met de norm. Als vreedzame pamfletten om te tonen dat het anders kan.

Read More:

EDITO: over billboards en het belang van gedegen journalistiek